Szemölcsök

A szemölcs kialakulása

A szemölcsöket is vírus okozza. Több mint száz vírusfaj felelős a szemölcsök kialakulásáért, legtöbbjük a HPV-k közé tartozik. Néhány közülük különösen veszélyes lehet, így például az, amelyik a nemi szervek környékén alakul ki.

Bármilyen szemölcse is van, soha ne piszkálja, ne vakargassa vagy csipkedje, bármekkora is a kísértés, mert ily módon vírusok millióit viheti át más bőrfelületre, ahol újabb szemölcsök alakulhatnak ki!

A szemölcsöket okozó vírusokat nagyon könnyen el lehet kapni. Az uszodák, strandok vizébe kerülnek a fertőzöttekről levált hámsejtekkel, és a vízben lebegve könnyedén megtalálják újabb áldozatukat. Közvetlen testi kontaktussal is terjedhetnek, elég hozzá csak egy kézfogás. A bőrön lévő apró sérülések kedveznek a vírusok bejutásának a szervezetbe.

A szemölcsök típusai

Közönséges szemölcs (verruca vulgaris)

A szemölcsök ezen típusa könnyen felismerhető karfiolszerű kinézetéről. Körülbelül borsó nagyságúak, színük (lehet fehér, szürke vagy barna) és formájuk változó. A leggyakrabban az ujjakon, a körmök közelében, a kézfejen, a térd vagy a könyök környékén vagy az arcon fordulnak elő.

Uszodaszemölcsök (mollusca contagiosa)

Ezek a szemölcsök ártalmatlan félgömbformájú kinövések. Felületük fényes, leginkább a paprikához hasonlítható. A közepük behorpadt. Az uszodákban rendkívül gyorsan fertőznek.

Talpi szemölcsök (verruca plantaris)

Ahogy a növények gyökerei a földben, úgy növekednek a talpi szemölcsök is belülről, elsősorban a talpon. Nem pusztán kozmetikai problémát jelentenek, hanem nagyon fájdalmasak is. A szemölcsök barnás vagy szürkés színűek, a sötét kis pöttyök pedig a járás okozta apró bevérzések.

Lógó szemölcsök (verruca filiformis)

A lógó szemölcsök, hosszúkás, szálas, sokszor ecsetfejszerű, fehéres vagy bőrszínű kinövések. Főleg az arcon, a nyakon, az ajkak környékén, a szemhéjon, az állon és a homlokon alakulnak ki. Nagyon könnyen terjednek, elég hozzá a fertőzött személyt megérinteni, és egyik testfelületről a másikra is átvihető.

Sebészi eltávolításukat követően szövettani vizsgálat nem szükséges.